Koşu ve Yürüyüş Ayakkabısı Farkları

kosuveyuruyusayakkabisifarklari

Koşu ve Yürüyüş Ayakkabısı Farkları

Koşu ve yürüyüş yaparken giyindiğiniz ayakkabıların ne kadar büyük bir önem taşıdığını biliyor muydunuz? Doğru seçeceğiniz bir koşu ya da yürüyüş ayakkabısı, sağlıklı bir spor yapmanızı sağlayacağı gibi sakatlanma gibi problemleri de en aza indirecektir. Performansınıza da etki edecek olan ayakkabı seçiminize son derece özen gösterin. Bu noktada size yardımcı olacak olan North of Wild markasını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Aynı şekilde Deka Ayakkabı firması da aradığınız tüm ayakkabı modellerini size sunacaktır. Spor ayakkabıları içerisinde en sık karıştırılan ayakkabı modelleri yürüyüş ve koşu için üretilmiş olanlarıdır. Yürüyüş ve koşu sporlarında ayak hareketleri farklı şekilde gerçekleştiği için, iki spora uygun farklı iki ayakkabı kullanmanız gerekmektedir. Aksi taktirde performansınızda bir düşüş yaşanması söz konusudur.

Ayak Hareketlerindeki Farklılıklar

Koşu ve yürüyüş anlarında, ayak iskeletinde meydana gelen hareketler birbirinden oldukça farklıdır. Koşu sırasında ayağın yere olan teması durmadan kesilir ve sürekli şiddetli darbelere maruz kalır. Meydana gelen darbelerden ötüşü eklem ve kaslarda sıkışmalar oluşur. Koşan bireylerin ayaklarının ön ve orta kısımları ilk olarak yere temas sağlar. Ayakların yere teması sırasında ayağın topuk ve orta kısımlarında çok fazla stres meydana gelebilir. Yürüyüş koşuya göre daha sakin bir biçimde gerçekleştiğinden, ayak üzerinde çok fazla stres oluşmaz. Yürüyüş sırasında ağırlık merkezi topuklardan parmak uçlarına doğru gerçekleşir. Bununla beraber ayak son derece dengeli bir şekilde yer ile temas sağlar.

Yürüyüş Ayakkabısı Nasıl Olmalı?

Bu ayakkabı modelinin topuk kışında düşük profilli yastıklama ve destek olmalıdır. Bu bölgede yer alan destek ve yastıklama, her basış esnasında ayakkabıda meydana gelen esnemeyi en aza indirir. Bununla beraber uzun bir süre boyunca yürüyüş esnasında ayaklarınızda ağrı meydana gelmez. Yürüyüş sırasında ayağın tarak kısmı yayılmakla beraber parmakların hareketinde zorluklar meydana gelir. Bu ayakkabı modelinde ayakkabıların ön kısımlarından parmakların hareket sağlayabilmesi adına bir boşluk yer almalı. Yürüyüş ayakkabısının bükülebilir özelliği fazla olmalıdır. Esneme payı bulunmayan, dış tabanı sert olan yürüyüş ayakkabılarından uzak durun.

Koşu Ayakkabısı Nasıl Olmalı?

Yürüyüş ayakkabılarına göre daha az yastıklı olan koşu ayakkabılarının en büyük özelliği, yüksek darbe emici olma özelliği taşımasıdır. Bu modelin topuk kısmında yüksek profilli destek ve yastıklama yer almaktadır. Sakatlanmanızı önleyecek olan yastıklama ve destek, konforlu bir yürüyüş yapmanızı da sağlayacaktır. Dengeyi ön planda tutan koşu ayakkabısı, ayağın dönmesini engellemek için ön ve iç kısımlarda denge malzemeleri barındırır. Daha sert malzemelerden üretilen koşu ayakkabısında aşil çentiği yer alır. Bu çentik dış etkilerden korur. Esneme payı az olan koşu ayakkabılarında, ayağı kavrama özelliği de bulunmalıdır.

Etiketler: Koşu ve Yürüyüş Ayakkabısı Farkları
Mayıs 28, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR